SISIPAN KEJAYAAN STAM 2016

Khamis, 19 Januari 2017. Keputusan STAM 2016 telah diumumkan. Dua orang dari 62 pelajar telah berjaya merangkul pencapaian yang cemerlang dalam peperiksaan Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM) 2016.

    Salah seorang pelajar tersebut adalah Wan Ahmad Arman Bin Wan Zaidi.Beliau berjaya mendapat 8 Mumtaz 1 Jayyid Jiddan dan 1 Jayyid. Warga sekolah amat berbangga dengan kejayaannya.Beliau turut merasa gembira kerana  berjaya merealisasikan impian ibu bapanya juga dirinya.

    Ketika YB Dato Nizar Bin Zakaria merangkap Exco Agama Negeri Perak menyampaikan sijil penghargaan kepadanya, terpancar sinar kebahagiaan dan kepuasan hati pada wajahnya. Hal ini membuktikan usahanya selama ini penat lelahnya belajar dan bersengkang mata untuk mengulang kaji pelajaran tidak sia-sia.

    Beliau merupakan seorang anak peniaga, setelah ditemu ramah, dia berkongsi tips-tips kejayaannya. Antaranya, beliau mengamalkan sikap hormat-menghormati dengan guru-guru, kawan-kawan dan juga  ibu bapa. Beliau juga seorang yang berani untuk mencuba sesuatu yang baharu. Ketika belajar, beliau selalu mengingati ibu bapa dan jasa-jasa mereka ketika beliau masih kecil.

    Apabila belajar, beliau sering  mengaitkan pelajaran lain untuk belajar Seperti Sains dan Matematik. Beliau  seorang yang tidak suka membandingkan dirinya dengan orang lain. Meskipun orang itu lebih pandai dari dirinya. Hal ini kerana, mungkin ia akan membuatkan dirinya putus asa untuk belajar. jika terus membandingkan dirinya dengan orang lain.– Idraki

 

TOP